HOME | WERKEN BIJ DEN BURGH

Laatst geplaatste twitterberichten

 

In de media:

Informeer Haarlemmermeer: 11-07-2012

Hoofddorpse Courant: 05-07-2012

Stadsherstel: 12-04-2012

Hoofddorpse Courant: 05-04-2012

Haarlems Dagblad: 31-03-2012

Hoofddorpse Courant: 29-03-2012
Stadsherstel.nl
Vandaag.nl
Rijnboutt.nl

Contact:
info@denburgh.nl

Over Boerderij Den Burgh

De gemeente Haarlemmermeer en Stadsherstel Amsterdam hebben besloten dat boerderij Den Burgh aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp, in ere hersteld moet worden. De boerderij dateert uit 1859 en is van het type langgevel. Dit type boerderij is inmiddels schaars en wordt daarom een gemeente monument. De boerderij vormt een fraai geheel met de naast gelegen Geniedijk, welke onderdeel is van de stelling van Amsterdam en op de wereld erfgoedlijst van Unesco staat. De gekozen bestemming voor de boerderij is een restaurant.

De boerderij is gelegen aan de rand van businesspark Beukenhorst en vlak bij de nieuwe afslag Aalsmeer, Hoofddorp op de A4. De renovatie van de boerderij start april aanstaande en zal ongeveer een jaar in beslag gaan nemen.

De boerderij zal na verbouwing een oppervlakte hebben van ruim 700m2, verdeeld over restaurant, bar, private dinings en vergaderruimtes. Aan de zuidzijde wordt een terras aangelegd. Er zal voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein zijn.

 


Zaterdag 20 april zijn wij vanaf 11.00 uur open!

De laatste week is er enorm veel gebeurd. Er is ongelofelijk hard gewerkt om alles in orde te krijgen en het is gelukt. Complimenten aan iedereen!!!

Vandaag hebben wij al het personeel met elkaar kennis laten maken. Wijnproeven, speeddaten etc. Wat een leuke enthousiaste ploeg mensen! Na woensdagavond mochten er geen bouwvakkers meer in de boerderij komen. Alles moest af en kwam af! Alleen buiten wordt er nog geschilderd en worden de laatste werkzaamheden aan het terrein afgerond. Het werk aan de voorzijde van de tuin voor de boerderij - damwanden slaan, grond- en waterwerk en daardoor een stukje tuin afmaken - is helaas nog niet afgerond. Dit zal nog enkele weken duren, maar de verwachting is dat deze laatste onderdelen medio mei gereed zijn. Hetzelfde geldt voor de werkzaamheden aan de achterzijde, namelijk het doorzetten van het grindpad, het planten van de laatste bomen en het maken van enkele parkeerplaatsen in het grind. Dit laatste wordt komende week afgerond. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Binnen en buiten is het prachtig geworden.

Bent u benieuwd naar het eindresultaat na twee jaar voorbereiding en bouwen? U bent vanaf 20 april a.s. vanaf 11:00uur van harte welkom om te kijken en te proeven. Reserveren kan via mail: info@denburgh.nl. Ons telefoonnummer wordt vanaf vrijdag in gebruik genomen: 023 8885666

 

Vrijdag 19 april zal deze blog worden uitgezet en treft u hier de nieuwe website aan.

De blog blijft via het archief in de nieuwe website bereikbaar als naslagwerk.

 

BLOG

11 april

De spanning stijgt tot een hoogtepunt.

Het klinkt gek, maar de boeking van de 16de is ‘gelukkig’ komen te vervallen. We hadden het zeker gehaald, maar dit geeft net even wat extra lucht, ook al blijft de druk op de ketel. Dit geldt met name voor het buitenwerk. Nu is er ruimte om de afwerklaag van grind een dag later aan te brengen, waardoor er net iets meer tijd is voor een juiste optimale afwerking. Op dit moment wordt de eerste beplanting geplant en dat geeft gelijk sfeer. Wacht maar tot de tuinmeubels geleverd worden!

Binnen wordt er met man en macht gewerkt aan de inrichting. De bar is voor een groot deel gereed, de meeste verlichting hangt en de eerste zitjes zijn geplaatst. Langzaam maar zeker beginnen de eerste ruimtes gereed te komen. Zondag a.s. zal er een eindschoonmaak zijn zodat de meubels gelijk hun eigen plek kunnen krijgen.

Tussen alle bouw- en inrichtingswerkzaamheden door verschijnen de eerste dozen wijn en wordt er in de keuken proefgedraaid.

Met zo’n keuken zal het zeker lekker smaken! We gaan de laatste week in voor de opening.

 

4 april

Op naar de opening,

Op de dag na Pasen is het binnenwerk van de boerderij door Holleman Santpoort aan Stadsherstel opgeleverd. Er moet nog wel een hoop gebeuren. Er is daarom een (lange) to do-lijst gemaakt waarin alle nog uit te voeren werkzaamheden (o.a. het betegelen van de toiletten en het plaatsen van de buitenlamellen) duidelijk staan omschreven. We kunnen nu echt aan de slag met het inrichten van de ruimtes. Ons creatief team is direct begonnen met het plaatsen van de bar en het ophangen van de verlichting.

Die lampen geven meteen een ander beeld. Iedereen is heel benieuwd hoe het is als ze branden. Het zal super zijn! Zoals afgesproken moet 15 april a.s. binnen echt alles klaar zijn, want de 16de komt de eerste (kleine) groep bezoekers. Vanaf maandag (8 april) gaat de keuken proefdraaien en in de loop van komende week zullen de meubels gebracht worden. We gaan er vanuit dat de deadlines worden gehaald. Buiten gaan de werkzaamheden ook voorspoedig. Het terras en de inrichting van de tuin en de parkeerplaatsen is al een heel eind op de rit.

Ook dat zal op tijd klaar zijn. De damwanden, die aan de zijde van de Rijnlanderweg door de gemeente worden geplaatst, zijn twee weken eerder geleverd. Het is alleen nog wachten op de perspompput voor het persriool. Die komt 16 april. Helaas halen we het niet om het gehele terrein op tijd gereed te hebben. De voorzijde zal bij de ontvangst van de eerste gasten op 20 april a.s. helaas nog niet af zijn. Maar de rest wel!!

 

31 maart

Poetsen, poetsen, poetsen,

Dinsdag 2 april is de oplevering. De aannemer gaat er daarom voor zorgen dat alles er vooraf spik en span uitziet. Dus worden de nieuwe ramen gelapt, wordt het oude en nieuwe hout van bouwstof ontdaan en alles nat afgenomen. Een hele klus. Met het verdwijnen van de bouwsluier verschijnt er een fantastisch resultaat. Het is prachtig!

Uiteraard gaat er bij het naderen van de finish toch nog iets mis. Eén van de koelleidingen van de koel- en vriesruimtes voor de keuken bleek te lekken. Het is lastig zoeken als alles onder de grond zit. Na wat graafwerk werd het lek gelukkig snel gevonden en kon het probleem verholpen worden. Gelijktijdig met de oplevering gaat er gestart worden met de inrichting van de boerderij. De bar wordt geplaatst, de verlichting wordt opgehangen en de geluids- en andere installaties voor het gebruik van de boerderij worden afgemonteerd. Er is dus nog wel een en ander te doen voordat de nieuwe deadline van 15 april a.s. is bereikt. Dan moet echt álles gereed zijn, dus ook de inrichting, en moet alles goed functioneren.

Vanaf 8 april moet de keuken proefdraaien, want 16 april is de eerste boeking! Nog even de schouders eronder! 20 april zijn we geopend voor publiek!

21 maart

Stilte voor de storm!

Na een week met hordes mensen op de bouw lijkt het nu rustig. En dat is maar goed ook, want drukte is niet bevorderlijk voor strak en net schilderwerk. Microcement is inmiddels begonnen met de voorbereidingen van de gietvloer in het restaurant. Tussendoor nog even de glazen balustrades van de loopbrug plaatsen en dan kan dit weekend de vide opengemaakt worden. Spannend!

Ook de plinten en de eerste onderdelen voor de verlichting zijn aangebracht. Op het tegelwerk in de toiletten na is eind van de week de gehele verdieping gereed. Nu nog de begane grond.Daar is het parket en het tegelwerk rondom de bar aangebracht. Potdekselwerk is zowel aan de binnen- als buitenzijde aangebracht. Het begint er af uit te zien. Net als buiten, daar is de grond rondom de boerderij geëgaliseerd en worden komende week de eerste bomen geplant. De boerderij zal ook daardoor een heel ander uiterlijk krijgen. Het eindpunt is in zicht!

Nog één week te gaan…

 

14 maart

Zijn we op tijd klaar?

Het is een gekrioel van mensen op de bouw. Nadat begin van de week het tegelwerk van de keuken is gezet, kon woensdag het plaatsen van de keukenapparatuur starten. Met kleine wagentjes wordt alle apparatuur het pand binnengebracht en op de juiste posities gezet.

In het restaurantgedeelte van de begane grond is het nu echt stressen. Maandag moet de tegelvloer achter de bar af zijn, moet de houtconstructie geschilderd zijn en moet alle hardsteen afdekkingen op de lage muurtjes zijn aangebracht. Dinsdag wordt namelijk de gietvloer aangebracht en dan kan er meer dan een week niet op worden gelopen. Het zal er om spannen.

Als er binnen minder mensen kunnen lopen, kunnen de werkzaamheden aan de buitenzijde natuurlijk wel worden aangepakt . Het aanbrengen van het potdekselwerk, al het houtwerk aan de kop- en zijgevel, het aanbrengen van de goten aan de zuidgevel et cetera. Ook dat moet nog gebeuren!

Boven zit de parketvloer er op een haar na in. Maar we kunnen er nog niet van genieten, want de vloer is ter bescherming nog volledig afgedekt. Vanaf maandag gaan ze in het oude voorhuis verder en worden de plinten geplaatst, kunnen de schilders boven alles afmaken en kan de elektricien gaan afmonteren.

Belangrijk is nu om het hoofd koel te houden. Met Karel aan het hoofd zit dat wel goed, hoewel zelfs bij hem nu de zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd beginnen te verschijnen. Het belangrijkste is dat de goede kwaliteit van de afwerking niet uit het oog verloren wordt. Daar is iedereen het over eens. Wij hebben er dus alle vertrouwen in!

Nog twee weken te gaan.

 

7 maart

De laatste loodjes wegen het zwaarst

Met nog maar drie weken te gaan, gaat het er om spannen! Maar alle neuzen staan in dezelfde richting, er wordt keihard gewerkt met maar één doel: dinsdag 2 april opleveren.

Het aanbrengen van het tegelwerk in de keuken begint al aardig op te schieten. Op de wanden is zelfs al bijna alles aangebracht. De vloertegels zijn geleverd en daar is gelijk mee begonnen.

Deze week moet namelijk wel echt alles in de keuken klaar zijn, want volgende week wordt de keuken apparatuur geplaatst.

Daarnaast is deze week de ondervloer van het parket op de verdieping aangebracht en is een start gemaakt met het aanbrengen van het parket met visgraat motief.

Als het glas van de stalen pui op verdieping en de glazen leuningen van de loopbrug zijn aangebracht en de voorbereidingen voor de verlichting van de bar op de begane grond in de kap zijn afgerond, dan kan de vide geopend worden. Wat zal dat een ruimte geven. Prachtig!

Rondom en op het terrein wordt ook met man en macht gewerkt. De keten en containers zijn verplaatst en alles auto’s staan op de nieuwe plekken. De terreinaannemer AW Vessies is vervolgens meteen begonnen met de inrichting aan de noordzijde van de boerderij. Na de oplevering moeten de gasten natuurlijk wel via een mooi afgewerkt pad het restaurant in kunnen. Het streven is om 15 april de eerste gasten te ontvangen! Voor nu is het amper te geloven, maar het gaat zeker lukken. Nog maar drie weken te gaan!

 

28 februari

Nog maar 4 weken te gaan!

Er wordt met man en macht gewerkt om de deadline te halen. De eindafwerking van de boerderij nadert met rasse schreden. De pui in de kap is geplaatst(nu het glas nog)en de laatste opening in de gevel gesloten, de plafonds zijn gesloten en de deuren opgehangen. Maandag 4 maart gaat de verwarming branden en kan de vloer langzaam wennen aan de warmte voordat de gietvloer aangebracht gaat worden (laatste week voor de oplevering.

Hier moet rustig de tijd voor genomen worden, want er mogen tenslotte geen ongewenste scheuren in de vloeren komen. Komende week wordt er gestart met het tegelwerk in de keuken, zodat daarna met het installeren van de keuken kan worden begonnen.

Buiten is de nieuwe bouwweg gereed.

Het egaliseren van het achterliggende terrein door de gemeente is ook nagenoeg gereed zodat vrijdag de stevige ondervloer voor de toekomstige parkeerplaatsen aangebracht kan worden. De bestaande entree vanaf de Rijnlanderweg is dan voor enige tijd gesloten. Na het verplaatsen van alle keten en containers zal het terrein van achteren naar voren afgewerkt gaan worden. Nog maar 4 weken te gaan!

 

23 februari

Het plaatsen van de keerwanden gaat als een speer. Deze week zijn de wanden aan de zuid (terras) en oostzijde (toekomstig parkeren) al geplaatst en is er zelfs al begonnen met de noordzijde (entree boerderij). Zodra ze geplaatst zijn kan de grond uitgevlakt en opgehoogd worden, waarna met de inrichting en afwerking gestart kan worden. Deze week zijn er tijdens een planningsvergadering afspraken gemaakt tussen de aannemer van het terrein, AW Vessies/WA Groen, en de bouwkundig aannemer van de boerderij, Aannemingsbedrijf Holleman & Zonen Santpoort B.V.. Het terrein achter de boerderij zal over anderhalve week in de basis gereed zijn, zodat de bouwketen, containers verplaatst kunnen worden en de aan- en afvoer en opslag van materiaal van aannemer, onderaannemers via het aanliggende terrein vanaf de achterzijde kan lopen. De werkzaamheden en afwerking van het terrein aan de noordzijde van de boerderij kunnen dan ook opgestart worden. Eerst de keerwanden afronden.

Binnen loopt het zoals het moet lopen. De plafonds zijn bijna dicht en op een haar na glad gestuukt. Ondertussen wij nog steeds onze sollicitatiegesprekken op ons toekomstige kantoor. Mooier kan haast niet.

Nog vijf weken en dan is de oplevering. Nog even er stevig tegenaan!

 

15 februari

Het is mooi om te zien hoe de diverse werkzaamheden tijdens de restauratie parallel aan elkaar lopen. Terwijl binnen op detailniveau de afbouwwerkzaamheden vorderen en de installaties een eindfase naderen, wordt er buiten met man en macht gewerkt aan het terrein rondom de boerderij en rollen de graafmachines in de vrieskou door de klei. Brrr, gelukkig mag morgen de CV-ketel al draaien en kan met het stoken binnen langzaam opgestart worden. Al deze partijen worden gedurende de gehele bouw door Jeroen Steur van Bouwkundigbureau J. Steur B.V. op uitermate professionele wijze begeleid.

Gelijk met dit vakmanschap voeren wij de sollicitatiegesprekken in ons toekomstig kantoor boven de keuken.

Voor het nieuwe restaurant zijn wij op zoek naar de juiste, net zo gedreven en betrokken personen als wijzelf. Chef Carsten Röbling hebben we in een eerder stadium al aan ons verbonden.

Volgende week komt de juiste pui boven de vide en kan eindelijk de noordgevel afgesloten worden. Dat is een keer sneller dan verwacht! :-)

7 februari

Wat een uitzicht zo met de nieuwe pui!

De aannemer en onderaannemers gaan zo voortvarend dat er ook wel eens wat fout gaat. Gelukkig allemaal oplosbaar. De leverancier van de stalen pui in de vergaderkamer had de mal verkeerd omgehouden zodat dit stalen kozijn opnieuw gemaakt moet worden. Zonde natuurlijk, maar het moet wel goed worden. Daarnaast bleek er nog een balk onder de opkamer verrot te zijn. Deze wordt nog snel vervangen.

Gelukkig gaat het met de nuts en internet aansluitingen en het riool ook voorspoedig. Bossen met kabels en leidingen komen er in de grond te liggen. We gaan er vanuit dat de aannemer ze uit elkaar kan houden.

Komende week gaat er met de terreininrichting gestart worden en kan de oplevering van het terras en de toegangsweg op tijd opgeleverd worden. Hopelijk gaat het niet al te veel meer vriezen.

 

5 februari

Gisteren zijn eindelijk de puien geleverd die kunnen worden geplaatst aan de noord en de zuidzijde van de boerderij. Alles wordt deze week geplaatst dus dit zal een gigantisch verschil maken. Wat een licht krijgen we naar binnen. En dat over de gehele lengte van de terraskant.

 

31 januari

Nu de vorst weer uit de grond is, is Liander gelukkig begonnen met het aanleggen van leidingen voor gas en elektra. “Gelukkig”, omdat de aanvraagprocedure voor het binnenkrijgen van NUTS-aansluitingen vaak heel lang kan duren en het altijd weer de vraag is of deze aansluitingen op tijd geleverd zullen worden.

“Gelukkig” ook omdat volgende week de coördinatievergadering over de inrichting van het terrein is ingepland. AW Vessies heeft naast de opdracht voor de inrichting van ons terrein ook opdracht van de gemeente gekregen voor werkzaamheden die nog uitgevoerd moesten worden. Ook dit had een planningsprobleem kunnen worden, maar gelukkig kan nu alles in één ruk uitgevoerd worden. Los van speciale beplanting moet de terreininrichting incl. terras, gelijk met de oplevering van de boerderij gereed zijn. Over anderhalve week gaan ze ermee aan de slag.

Binnen blijft Aannemingsbedrijf Holleman zich strak aan de planning houden. Het stuukwerk is binnen nagenoeg gereed, de belangrijkste onderdelen van de installaties van Goorhuis Installatietechniek, R&R Elektra en Dibo Installatietechniek aangebracht en worden de laatste aanpassingen voor de gevelpuien uitgevoerd.

Begin van volgende week worden deze geplaatst en de binnenzijde van de boerderij zal dan een zee van licht binnenkrijgen. Weer een mijlpaal bereikt.

Op naar het tegelwerk, de vloeren et cetera.

 

21 januari

De vaart zit er goed in bij Boerderij Den Burgh. De trein dendert door in de richting van de oplevering en wijzigingen zijn nu echt niet meer mogelijk. Met nog  twee en een halve maand te gaan lijkt dat misschien veel, maar er moet nog heel veel gebeuren.

De eerste werkzaamheden op het omliggende terrein zijn begonnen. De gemeente heeft de laatste grondsanering laten uitvoeren en de ruimte begint nu vrij te komen voor parkeerplaatsen en de tuininrichting.

Omdat de boerderij op een terp komt te staan, moeten er eerst grondkeringen langs de erfgrens aangebracht worden. Ook dit wordt gedaan door de gemeente en hopelijk lukt dit alles op tijd, want het is een race tegen de klok.

Dat het binnen en buiten bijzonder gaat worden is een feit. De eerste tekenen hiervan zijn zichtbaar aangezien de schilder één van de eerste ruimtes voorzien heeft van stijlvolle kleuren.

Soms lopen er ruim 30 mensen door het pand, die plafonds dichten, luchtbehandelinginstallatie aanbrengen, elektriciteitsdraden trekken, timmerwerkzaamheden afmaken, schilderen, stukadoren, stalen puien plaatsen enzovoorts enzovoorts. Gelukkig wordt de boerderij binnen met blowers verwarmd, want buiten is het onder nul. Als de gevelpuien eenmaal geplaatst zijn, zal dit enorm schelen. Ondanks het winterweer, maar door de inzet van alle mensen, lijkt deze trein wel op tijd te rijden en z’n doel te halen.

 

12 januari

Tastbare vormen van restaurant in Boerderij den Burgh

Het nieuwe jaar is begonnen! Met goede voornemens en vol enthousiasme is  iedereen weer volop aan de slag in en om de boerderij. Met de huidige snelheid en efficiëntie van werken lijkt het erop dat we de opleveringsdatum eind maart gaan halen. En met boekingen voor april mag dat ook wel!

Inmiddels kunnen de eerste wanden al afgesloten worden, want de diverse installatie van elektra, water, airco etc. zijn nagenoeg aangelegd en de stukadoor kan weer verder.

De houten trappen zijn afgelopen week geplaats en ook met het plaatsen van de loopbrug over de vide en de stalen trap is een begin gemaakt.

Dat zal een behoorlijke zichtbare impact op de ruimte geven. Erg spannend! Aankomende week komen de stalen gevelpuien aan de noord- en zuidgevel. Dat wordt een bijzonder moment; het licht van buiten zal weer in het pand schijnen.

Vooralsnog is alles duidelijk en overal is aan gedacht. De vloeren zijn besteld, de kleuren bepaald en verlichtingsarmaturen uitgekozen. Op naar het proefdraaien om eind april de eerste gasten te kunnen ontvangen.

Wist u trouwens dat de gemeente Haarlemmermeer Stadsherstel steunt met de restauratie van deze schitterende boerderij met een bedrag van €100.000. Een geweldige bijdrage en erkenning van het belang van erfgoed!

 

30 december

Na zoveel werk , met name de afgelopen week , is het bijna teveel om allemaal te noemen.

Belangrijkste is dat alle vloerverwarming op de begane grond is gelegd en de dekvloeren eroverheen gesmeerd zijn.

Een klus die meer dan drie dagen heeft geduurd!

Daarnaast is de rieten kap volledig gedekt en helemaal klaar en vol trots kunnen we zeggen dat het resultaat prachtig is. Zelfs de kopgevel van de nieuwbouw is geïsoleerd en glad gestuukt. Na de vakantie zullen vervolgens de laatste puien in de gevels geplaatst worden.

Gelukkig is nu alles goed afgesloten en wordt de boerderij aan de binnenzijde verwarmd. Eindelijk kan alles goed en langzaam drogen, wat ook nodig is, want met de dekvloeren en de eerste gestuukte wanden is er weer veel water in het pand gekomen. Benieuwd naar het resultaat? Volg alle ontwikkelingen op Facebook/ Twitter en hier natuurlijk of rijd vooral zelf eens langs en bekijk het nu al indrukwekkende resultaat.Voor nu…genieten van de vakantie.

We wensen iedereen fijne feestdagen en houden u in 2013 weer op de hoogte van alle ontwikkelingen.  

 

16 december

Mijlpalen en transformatie Boerderij den Burgh

Na het natte weer en de hierbij horende vertragingen, zit de vaart er inmiddels goed in. De rietdekkers zijn bijna klaar en mede dankzij de weergoden toch nog een week eerder dan gepland. Vriesweer betekent namelijk vaak droog weer en dat is wat we nu goed kunnen gebruiken. Wat een metamorfose wanneer het dak klaar is!

Binnen gaat ook alles voortvarend. De eerste elektraleidingen zijn gelegd en in de diverse wanden gefreesd en de eerste ventilatiekanalen aangebracht. Dit betekent concreet dat diverse plafonds gesloten kunnen worden. Bovendien hebben we een voordeel wat betreft de planning. We hebben namelijk de keuze voor de betonvloer gewijzigd in Microcement. Hierdoor kunnen alle dekvloeren tegelijk gesmeerd worden en dat scheelt heel veel tijd. Met man en macht moet er dan wel deze week worden gewerkt om de vloerverwarming op de begane grond aan te brengen.

Als het dan ook nog lukt om de potten voor de stopcontacten in de vloer op tijd aan te brengen, kan de vloer voor de kerstvakantie nog dicht gesmeerd worden en goed drogen.

Verder hebben we inmiddels wekelijks overleg met onze chef kok over alles wat we straks willen gaan serveren. We bezoeken leveranciers en we zijn druk met het aanschaffen van keukenmaterialen, het uitkiezen van servies e.d. Vanaf februari gaan we de sollicitatieprocedure opstarten om het team compleet te maken!

Voor de inrichting begint de opslagbox zich al aardig te vullen met originele gevonden items. De interieurbouwer heeft inmiddels opdracht gekregen en zal een groot deel van het werk voorbereiden op eigen locatie, zodat alles rond de oplevering zo snel mogelijk afgemonteerd kan worden.

Morgen gaan we de proefjes bekijken die de schilder heeft opgezet.

 

29 november

Buiten bijna dicht, binnen vol aan de slag.

Nu de boerderij op een haar na dicht is, is er met volle kracht gestart aan de werkzaamheden aan de binnenzijde van het pand.

De houten constructie is hersteld en de vloeren op de verdieping bijna klaar en weer netjes horizontaal gelegd.

Je kunt er weer met een veilig gevoel overheen lopen. De eerste wanden staan en de indeling van de ruimtes worden langzaam zichtbaar. Zelfs de eerste plafonds op de begane grond worden aangebracht. Voor de kerst moet alles dicht!

Een dezer dagen beginnen de installateurs met het aanbrengen van hun elektra leidingen, ventilatiekanalen, vloerverwarming et cetera. Met het trekken van de bedrading wordt nog enige tijd gewacht, want koperdieven liggen op de loer.

 

22 november

Staat Boerderij Den Burgh op de tocht?

Niet alleen de strakke planning om Boerderij den Burgh in week 47 wind- en waterdicht te krijgen staat op de tocht, ook de boerderij zelf heeft last van de soms gure herfstwind.

Nadat in de loop van vorige week was begonnen met het plaatsen van het glas in de uitbreiding, was maandag 19 november jl. de nieuwbouw wind- en water dicht. Weer een concrete zichtbare stap voorwaarts. Helaas laat de levering van de puien van de lage uitbouw van het restaurant en de openingen in de gevel aan de noordzijde nog op zich wachten. Dat betekent niets anders dan dat de boerderij deze week niet wind- en waterdicht zal zijn.

Vooralsnog heeft het geen invloed op het halen van de planning, want de blauwe zeilen houden de wind en de regen voldoende buiten en binnen kunnen de werkzaamheden gewoon doorgaan.

Positief nieuws en een nieuwe mijlpaal is bijvoorbeeld dat de boerderij weer volledig op eigen benen staat! De stempels in de boerderij zijn nagenoeg allemaal verwijderd en de oude constructie is weer volledig in ere hersteld. De zichtbare vorderingen zijn prachtig en de toekomstige vergaderzalen op de bovenverdieping beginnen al daadwerkelijk vorm te krijgen.

 

8 november

Herfst is het seizoen van wind en regen en soms niet te voorspellen weer. Hopelijk zit het ons mee en blijft het droog, want alleen met droog weer kunnen we boerderij Den Burgh in week 47 wind- en waterdicht hebben.

De voegers zijn namelijk begonnen met het terugbrengen van de snijvoegen en de rietdekkers kunnen met droog weer eindelijk meters maken. Overigens is de eerste dakkapel gereed. Dit geeft al een prachtig resultaat.

 

Maandag 5 november jl. is ook begonnen met de aluminium kozijnen op de staalconstructie aan te brengen en zoals het er nu uitziet, gaat in de loop van volgende week het glas er op. De kopgevel van de uitbreiding is in ieder geval helemaal afgesloten.

Het wordt hoog tijd dat er geen water meer naar binnen sijpelt, want binnen is alles door en door nat en voordat we binnen aan de slag kunnen, moet alles droog zijn.  

Help ons duimen voor mooi weer!

 

1 november 

 

Hoogste punt

Maandag 29 oktober jl. werd, samen met alle werklieden op de bouwplaats, onder het genot van een paar heerlijke vlaaien het hoogste punt gevierd. De staalconstructie van de uitbreiding is namelijk gereed. De vele als ‘Meccano’ uitziende onderdelen zijn met grote precisie aan elkaar bevestigd middels bouten, zodat het enorme skelet klaar is om met aluminium kozijnen bedekt te worden. Dit gebeurt in week 45. Daarna kunnen ook de grote lamellen geplaatst worden.

Gelijkertijd wordt er hard gewerkt aan de lage uitbouw van de oude boerderij en de planning is dat eind week 47 de gehele boerderij wind en waterdicht is. Dat zal veel rust geven en kunnen we ons gaan richten op de volgende werkzaamheden.

 

25 oktober

We zijn bijna dicht..

Het heeft even geduurd, maar het is zo ver. Het dak van de boerderij is dicht!

Afgelopen woensdag zijn de rietdekkers gelijk aan de slag gegaan. Enorme stapels riet liggen naast het pand en drie dekkers leggen de matten op professionele wijze op de dakplaten. Volgende week zal het totaalbeeld er heel wat anders uitzien en zal de oorspronkelijke vorm weer goed zichtbaar zijn. Kunnen we 25 jaar vooruit.

De aannemer is daarnaast ook met de lage uitbouw begonnen en zelfs het staal van de uitbreiding wordt geplaatst! Naar alle waarschijnlijkheid wordt maandagochtend het hoogte punt bereikt en dat moet natuurlijk gevierd worden.

19 oktober

Herfstweer vertraagt werkzaamheden Boerderij Den Burgh

De werkzaamheden aan het dak van Boerderij Den Burgh vorderen zeer traag. Het regenachtige herfstweer gooit enorm veel roet in de planning, want het dak wil maar niet dicht.

Gaat het lukken om deze week de dakkapellen en de kap aan de zuidzijde klaar te krijgen, zodat de rietdekker twee weken later dan gepland kan beginnen? Het zal erom spannen.

In week 46 moet in elk geval alles dicht zijn.

 

Maar dit betekent niet dat  we stilstaan. Ondertussen worden er nieuwe werkzaamheden voorbereid, zoals de terreininrichting, de tuin, de oprit en het terras. Verschillende aannemers hebben een offerte uitgebracht voor de realisatie van het ontwerp van Patricia Debie van Debie & Verkuijl.

Terreinaannemer AW Vessies uit Lisse heeft uiteindelijk deze aanbesteding gewonnen en zal begin november aan de slag gaan zodat ook dit onderdeel bij de oplevering gereed is. De gesprekken met de twee aannemers én met de gemeente zijn ingepland om alle werkzaamheden efficiënt en correct naast elkaar te laten lopen. De gemeente zal namelijk zelf ook nog veel werk moeten verrichten.

Nu maar hopen dat het weer een beetje beter wordt, dan komt het allemaal goed. We houden de moed erin!

 

Wordt vervolgd…

 

8 oktober

Houtconstructie

 Met veel vakmanschap zijn de slechte houten constructieonderdelen van de boerderij vervangen en is de aannemer begonnen met het plaatsen van de dakplaten en het maken van de dakkapellen in wind en regen.

Ook is er begonnen met het opmetselen van de nieuwe indeling van de boerderij.Vandaag staat op de planning dat de rietdekker aan de slag gaat, maar het weer zit erg tegen. Regen, regen, regen. Daarom heeft de aannemer toch maar afdekzeilen over het dak gespannen. Binnen moet men tenslotte ook verder.

Voor meer foto’s: www.facebook.com/restaurantdenburgh 


6 september

 

Specialistische klus

 

Nu de begane grondvloer is gestort, is er een begin gemaakt met het vervangen van de verrotte of met zwam aangetaste houten constructieonderdelen. De staat van enkele rondspanten, muurplaten etc. is namelijk dusdanig slecht dat volledige of gedeeltelijke vervanging noodzakelijk is. Een specialistische klus! Voorbespreking hoe de klus te klaren is dan ook geen overbodige luxe. Volgens de planning moet eind oktober de rieten kap aangebracht worden zodat een maand later de boel wind en waterdicht is. Het winterseizoen is tenslotte in aantocht.

 

3 september

 

Klaar voor de stort

Op de laatste dag van augustus is ‘het grote werk’ gebeurd. Vrijdag 31 augustus jl. is de volledige begane grond vloer gestort. Om alles op tijd gereed te krijgen is er erg veel werk verzet door de aannemer en de onderaannemers. We gaan er vanuit dat alle aansluitingen als water, elektra, rioolleidingen etcetera op de juiste plaatsen zijn aangebracht. Vrijdag was de ‘fine tuning’ en zijn enkele aanpassingen toch nog doorgevoerd. De wapening is door de constructeur en gemeente gekeurd en dus verdween alles vrijdag om 07.00 uur onder een laag van 150m3 beton!

“Wat zal dit het werkterrein opruimen”.

 

27 augustus 2012

Officieel moment…het tekenen van het huurcontract

Op maandag 27 augustus hebben wij het huurcontract ondertekend bij Stadsherstel Amsterdam. Een jaar geleden stonden wij nog in dezelfde kamer, op het Amstelveld, ons verhaal te presenteren en nu tekenden wij het contract, onder het genot van een mooie fles champagne. Een bijzonder moment…

Onno Meerstadt (Directeur), Peter Goutbeek (Verhuur/Juridische Zaken), Willem van Iterson (niet op de foto) (Projectleider).

 

21 augustus 2012

Knopen en keuzes

 

De tijd van vakantie vieren en “in de zon liggen” is voorbij. We moeten weer volle kracht vooruit en dat gaan we dan ook doen! Deze week wordt namelijk de kelder van de nieuwbouw geplaatst. Dit wordt gedaan volgens een bijzondere bouwmethodiek. Eerst wordt de kelder boven de grond geplaatst, zodat de grond van binnen eruit wordt gegraven. Hierdoor zakt als gevolg van de zwaartekracht de kelder de grond. Vrijdag 24 augustus wordt vervolgens de keldervloer gestort, dan  is de kelder volgende week klaar en kan de volledige begane grondvloer gemaakt kan worden. Concreet betekent dit dat de indeling van de begane grond nu echt definitief moet zijn, want rioolaansluitingen etcetera moeten in de vloer mee gestort worden. Een moment om knopen door te hakken dus!

Verder hebben wij de afgelopen weken niet stilgezeten. Het inrichtingsplan voor de tuin is af. Met dank aan Patricia Debie is het een fantastisch ontwerp geworden waar we heel bij mee zijn! Passend bij de boerderij en de oorspronkelijke indeling van de kavel, maar ook modern en met veel beschutte plekken voor privacy en met verrassende elementen.

Ook de koffieleverancier is gekozen. Na uitgebreid vergelijk gaan we met onze vertrouwde leverancier Smit & Dorlas in zee. Daarnaast lopen er gesprekken met diverse kassaleveranciers, beveiligingsbedrijven, leveranciers van geluidsinstallaties en wijnleveranciers. Ook zijn we ons aan het oriënteren op de beste wifi oplossing die meer dan 100 internetconnecties tegelijkertijd kan faciliteren.

De tekeningen van het interieur worden steeds gedetailleerder. Nu keuzes maken voor wat betreft het meubilair. Zo hebben we hebben we al tientallen stoelen bekeken, maar passend in het interieur en comfortabel is nog een uitdaging!

Voor meer foto’s: www.facebook.com/restaurantdenburgh

 

2 augustus

Het is stil op de bouwplaats… tijd om eens andere, maar zeker niet minder belangrijke zaken op te pakken. Het interieur bijvoorbeeld. Welk materiaal komt er op de vloeren ? Wat worden de kleuren van het houtwerk en de wanden ? Meer uitgesproken, landelijk, wat zwaarder of licht en luchtig, misschien moderner? Er wordt nagedacht over alles! Van het lichtknopje tot aan de klinken en het toilet aan toe. Allemaal zaken die met elkaar samenhangen, de complete sfeer en uitstraling bepalen en juist dat verschil maken tussen een eenvoudig interieur van een pannenkoekenhuis of een hooggekwalificeerd chique en sfeervol restaurant. Voor wat betreft restaurant Den Burgh: chique en sfeervol gaat het worden, dat kunnen we met zekerheid zeggen! Een restaurant met cachet.

Het wordt prachtig!

20 juli

Zwevende boerderij tijdens de bouwvakantie

Inmiddels is de bouwvakantie in aantocht. Er wordt hard gewerkt aan alle voorbereidende werkzaamheden en op vrijdag 20 juli is een groot deel van de funderingsbalken gestort. Momenteel “zweeft” de oude stal van de boerderij, want alle onderliggende constructies zijn verwijderd. Tientallen metalen stempels houden nu de houtconstructie in de lucht. Een enorm lastig en precies werk, want de wind heeft vrije doorgang door het hele fragiele gebouw. Alles moet natuurlijk wel  overeind blijven staan. Direct na de bouwvakantie zal de gehele begane grond vloer gestort gaan worden.

 

Voor meer foto's: http://www.facebook.com/restaurantdenburgh

16 juli

Officiële aankoop

De aankoop van de boerderij is rond!

Nadat het eerste concept van de erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Haarlemmermeer en Stadsherstel voor de aankoop van Boerderij Den Burgh in oktober 2011 was opgesteld, hebben vele versies de revue gepasseerd. Uiteindelijk lukte het dinsdag 17 juli 2012 de overdrachtsakte te ondertekenen. Nadat mevrouw van Loenen namens de gemeente Haarlemmermeer en mevrouw Langenberg namens Stadsherstel het  erfpachtuitgifte contract ondertekend hadden, bezegelde notaris Van Helden de transactie.

Ondanks dat we al enige tijd met de bouw bezig zijn, maakt dit officiële moment het pas echt compleet.

10 juli

Voortgang 

Het gaat erg snel met de boerderij.  De aannemer houdt er de vaart in. De bouw van de fundering van de uitbouw en het terras aan de zuidwestzijde is in volle gang. Helaas kunnen we als gevolg van een stuk vervuilde grond t.h.v. de nieuwe keuken de kelder niet voor de vakantie plaatsen. Dit levert een eerste vertraging op van minimaal twee weken. De grond zal eerst door de gemeente worden gesaneerd.

Wel is er deze week begonnen met het verwijderen van het rieten dak. Hierdoor zijn nog meer slechte stukken van de constructie van de boerderij tevoorschijn gekomen. Nóg meer zwam en nóg meer houtrot. Grote stukken zullen moeten worden vervangen. Alleen al met dit werk zal de aannemer een maand bezig zijn. Voordeel is nu dat de bouwvakantie er aan komt, want daardoor kan alles wel goed drogen. Want ook al voelt het deze zomer alsof het altijd regent, het is toch vaker droog dan nat.

4 juli

Laatste "eerste paalslaan"

Woensdagmiddag was er een feestje op de bouwplaats met alle betrokken partijen. Om 17.00 uur is de ‘laatste’ eerste paal geslagen voor het funderingsherstel van de boerderij. Mede door de hoge opkomst van genodigden en het schitterende weer was deze happening een groot succes. Heel bijzonder om precies een jaar nadat wij voor het eerst iets over boerderij Den Burgh lazen in de krant, nu daadwerkelijk de start van bouw te vieren!

 

De feestelijke handeling werd door adjunct directeur Jaap Hulscher van Stadsherstel ingeleid met een uiteenzetting over “hoe het zo ver heeft kunnen komen”, waarna Jeroen Nobel, Wethouder Financiën, Wonen, Groen en Recreatie van de gemeente Haarlemmermeer, ook weer met een kort praatje, met de eer streek om de knoppen van de heistelling te bedienen.

Hopelijk zit voor de vakantie de kelder in de grond en kan de fundering en de begane grondvloer kort na de bouwvakantie gestort worden. Voor ons betekent dit dat wij deze maand definitief moeten beslissen waar wij alle aansluitingen willen hebben, van stopcontacten tot geluidsboxen, lichtpunten, gasaansluitingen, water, afvoerpunten, etc. Spannend!

Voor meer foto's: http://www.facebook.com/restaurantdenburgh


18 juni

Eerste bouwvergadering

Vandaag heeft de eerste bouwvergadering plaatsgevonden. Het bouwteam, bestaande uit Aannemer Holleman & Zonen Santpoort, W-Installateur Goorhuis Installatietechniek, Constructeur Evers Partners, Bouwadvies en Begeleiding Bouwkundigbureau J. Steur, Opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam en wijzelf, was voltallig aanwezig en we hebben de start gevierd met taart!

De aannemer gaat voortvarend aan de slag. Dat moet ook wel willen we de opleverdatum halen.

Om volgende week met de heiwerkzaamheden te kunnen beginnen worden momenteel de verrotte houten en dunne betonnen vloeren uit het gehele pand verwijderd. Enkele wanden, gelukkig zonder enige historische waarde, zijn tijdelijk verdwenen en zullen na het funderingsherstel teruggeplaatst worden. Bestaande houten constructies worden met schoren zeker gesteld.

Ook de lage uitbouw is gedeeltelijk al verdwenen.

Blijft er nog wat staan? Wordt vervolgd…

12 juni

Start van de bouw

Het is zover! De aannemer is gekozen en afgelopen maandag zijn ze gestart met de bouw. Aannemingsbedrijf Holleman Santpoort, gespecialiseerd in het renoveren van monumenten, gaat de gehele renovatie uitvoeren. De oplevering staat gepland op 28 februari 2013. Maandag hebben wij de eerste bouwvergadering op de bouwplaats, met alle betrokken partijen.

Zelf zijn wij in gesprek met diverse potentiële leveranciers en druk met de inrichting. Zo hebben wij bijvoorbeeld de afgelopen maand 6 verschillende koffieboeren bezocht, de branderijen bekeken en koffie geproefd. Nu tijd om de voorstellen te gaan vergelijken om vervolgens een keuze te maken.

Ook voor de inrichting van de keuken ligt er een aantal voorstellen met tekeningen van verschillende partijen, waaruit we een keuze moeten gaan maken. Ideaal om een casco ruimte in te mogen richten, maar ook lastig, want de mogelijkheden zijn zo divers.

Voor het interieur zijn we momenteel bezig om al onze wensen en ideeën in 3D te laten zetten. Waanzinnig om virtueel al rond te lopen door het restaurant! Binnenkort zullen we een voorproefje geven.

Voor meer foto's: http://www.facebook.com/restaurantdenburgh

18 april

Inmiddels heeft de overdracht van Restaurant Malsen plaatsgevonden. De laatste administratie is bijna weggewerkt, de mailbox is overgedragen, de telefoon – die altijd stond doorgeschakeld naar mobiel – gaat niet meer de hele dag en we zitten nu iedere avond als een echt gezin om 18.00 uur aan tafel. Heel vreemd, maar ook heel fijn! Het geeft ons de ruimte om ons nu helemaal te concentreren op ons nieuwe project!